Rimpels, vertraag de verouderingseffecten

De huid is een groot orgaan dat bij veroudering zijn stevigheid en elasticiteit verliest.

De schoonheidsspecialist is deskundig in het verzorgen en behandelen van de huid. Daar vindt u na een persoonlijk analyse een passend advies om de huid te verzorgen.

Wat kun je zelf doen om een strakke huid zo lang mogelijk te behouden?

De huid moet gevoed worden, de juiste nutriënten moeten arriveren in de huidcellen.

Voorwaarde is dan dat de voeding alles biedt wat de huid nodig heeft en dat de spijsvertering de nutriënten uit de voeding goed verteert en opneemt.

Dermis, de tweede laag in de huid

In de dermis bevinden zich collageen en elastine. Deze eiwitten zorgen voor de stevigheid en soepelheid (structuur) van de huid. Bij veroudering (vanaf het 25-ste levensjaar) neemt de lichaamseigen produktie en de kracht van collageen en elastine af.

Collageen wordt beschadigd door vrije radicalen. “Vrije radicalen zijn zeer kleine, reactieve atomen in ons lichaam. Normaal gesproken bevat één atoom twee neutronen die aan elkaar gebonden zijn. Vrije radicalen zijn atomen die maar één neutron hebben. De vrije radicaal heeft dus nog een ‘vrije’ plaats, die zich zo snel mogelijk wil binden aan iets anders.”(Wikipedia). Vrije radicalen die zich binden aan het eiwit collegeen veroorzaakt verdikking en rimpels en belemmert de werking van collagen; collageen brengt voeding naar de huidcellen en voert afvalstoffen af.

Silicium (kiezelzuur) stimuleert de fibroblasten om collageen aan te maken. Een rijke voedingsbron voor silicium is haver.

Wat versterkt de verouderingseffecten van de huid?

Zon, alcohol, teveel koffie (uitdroging), slaaptekort, suiker (AGE’s, glycatie bind eiwitten aan suiker), roken.

Probeer in je dieet en in je manier van leven gezond te eten en reduceer alcohol, koffie en suiker. Verzorg je huid voor, tijdens en na blootstelling aan de zon (ook in de winter). De UV-stralen van de zon zijn schaddelijk voor de huid. Slaap voldoende (meer als 7 uur). Stop met roken. Drink voldoende water.

Wat kan voeding doen om verouderingseffecten (rimpels) te voorkomen en te verminderen?

Kies voor voeding met een hoge anti-oxidantwaarde (ORAC). Denk aan verse groente en bessen rijk aan o.a. vitamine C en het anti-oxidant anthocyanidinen.

Voeding bij voorkeur onbewerkt (raw food, groene groente) en geheel (whole food) waarin alle nutriënten aanwezig en actief zijn samen met hun co-factoren.

Voeding aanvullen

Gebufferde vitamine C (ascorbinezuur gebonden aan calcium en magnesium) of in de vorm van verse groente en fruit.

Voor de aanmaak van collageen silicium-rijke voeding kiezen zoals; biologische haver, gerst en gierst.  Of brandnetel-soep.

300 gram groene groente, veel vers fruit en bessen of regelmatig een biologische maaltijdvervanger met anti-oxidant-rijke bessen en fruit, hele granen, vitamine c in zijn natuurlijke vorm.

Omega-3-essentieële vetzuren

Vetzuren uit vis verlagen laaggradige ontstekingen, helpen de celmembranen (celwanden) in conditie te houden. Omega-3 houdt de haarvaten soepel die zuurstof naar de huidcellen brengen.

Selecteer een geconcentreerde visolie rijk aan EPA en DHA (1000 mg omega-3 per dag) met lipase voor een goede opname. Visolie moet zuiver zijn, zonder zware metalen en toxinen. Controleer of de leverancier een IFOS-certificaat heeft.

Write A Comment