Detox kuren, sappenkuur, ontslakken, darm reinigen…

Ongetwijfeld heb je wel eens iets gehoord over sapkuren (detoxen met sapjes), het vastendieet, een ontslakkingskuur om je darmen te reinigen, detox programma’s en detox-supplementen.

Als je een tijd ongezond hebt gegeten en geleefd krijg je advies om eens een complete lichaamsreiniging te doen. Even een paar weken detoxen en ontgiften om weer terug in je energie te komen en om af te vallen.

Detoxen en Cleansen

Cleansen en detoxen wordt steeds populairder. Op google zie je steeds meer mensen zoeken naar detox of cleanse. Er zijn verschillende manieren om je lijf te reinigen en te ontdoen van opgeslagen afval, toxinen (vergif) en chemicaliën. Je kunt zelfs je geest detoxen. Je moet dan een weekje zonder telefoon doorbrengen. Dat werkt echt stress verminderend.

Als het gaat over detoxen en cleansen is de wetenschap verdeeld. Er zijn voorstanders van detoxen en uiteraard is de gevestigde orde tegen een detox. Een veelgehoord bezwaar is dat je te weinig energie en te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Minder calorieën helpt je af te vallen, maar te weinig eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen leidt tot tekorten.

Als mensen over detoxen praten hoor je al snel over het gevaar van toxinen (vergif en chemicaliën) die overal om ons heen zijn. Een actueel voorbeeld is bijvoorbeeld het gif dat in de landbouw (glyfosaat en fipronil) wordt gebruikt. Maar ook de kwaliteit van het drinkwater dat verontreinigd is met medicijn-resten of de kwaliteit van de lucht die wij inademen.

Wat zijn toxinen?

Toxinen zijn schadelijke deeltjes zoals pesticiden, fungiciden, herbiciden, zware metalen, roet in de lucht, en een serie aan toevoegingen in onze voeding, sommige als goedgekeurd e-nummer en sommigen als ongewenst ingrediënt.

Maar ook gluten, zuivel en suiker worden soms toxisch of giftig genoemd. Suiker als het nieuwe vergif zorgt voor de populariteit van suikerloos eten en de suiker-uitdaging.

Wij worden de hele dag door belaagd door toxinen in de lucht die wij ademen, de dingen die wij aanraken, de voeding die wij eten en drinken, de cosmetica en de reinigingsmiddelen, de genotsmiddelen en de geneesmiddelen.

En al die toxinen stapelen zich op.

Goed nieuws, je lichaam ontgift zichzelf!

Je lijf is ingericht om ongewenste stoffen te verwerken en af te voeren via de lever, de nieren en de darmen. Zelfs de huid, de longen, de lymfen en je bloed spelen een rol. Samen worden dit de 7 kanalen van uitscheiding genoemd.

Een belangrijke rol heeft de lever, de manager van het hele ontgiftingsproces. De lever verwerkt in fasen het afval en laat het daarna afvoeren. Dit proces verloopt dus van nature in verschillende fasen. Overdag wordt er verwerkt en in de nacht wordt de afvoer voorbereid, en dat resultaat tref je ’s morgens of wat later op de dag, in de wc.

Maar als je de hele dag je lichaam blootstelt aan toxinen, ongezonde voeding met te weinig nutriënten en teveel “rommel, te weinig water drinkt dan krijgen de lever en de nieren erg veel te verwerken.

Als de lever en de nieren veel te verwerken hebben (je eigen detox systeem) dan wordt cleansen actueel.

Cleansen is het ondersteunen van de uitscheidingsorganen. Je helpt hen om hun werk goed uit te voeren.

Cleanse programma

Een compleet cleanse programma moet werken in 2 fasen. In de ochtend moet de verwerking ondersteund worden en in de avond moet de afvoer ondersteund worden. Als er kruiden, aminozuren en vitaminen worden gebruikt in een supplement moet dit in 2 stappen toegepast worden. Toxinen vrijmaken voor afvoer moet 12 uur later gevolgd worden het ondersteunen van de afvoer.

Belangrijk bij de afvoer is het transportmiddel. Je lijf heeft vezels en water nodig die het afval transporteren als ontlasting (faeces) en urine. Drink dus 1,5 liter water en zorg voor 35 gram voedingsvezel per dag.

Met een gefaseerd cleanse programma heb je veel minder last van bijwerkingen, je kunt gewoon naar school of naar je werk, je zit niet de hele dag op de wc en je hebt nauwelijks tot geen hoofdpijn of andere bijwerkingen.

Detox Bijwerkingen

De bijwerkingen van een detox kunnen op griep of verkoudheid lijken. Misselijk, gammel, veel op de wc, jeuk, rode vlekken op je huid en meer. Deze bijwerkingen heten een herxheimer-reactie. De toxinen worden niet tijdig en niet voldoende afgevoerd. Met een gefaseerde aanpak in het ritme van je eigen detox-organen voorkom je dit.

Val je af van een cleanseprogramma

Ja de meeste mensen verliezen gewicht, verliezen vet en vallen dus af. Maar het belangrijkste doel is de reiniging, het ondersteunen van je eigen detox-systeem. Dat merk je doordat je energieker wordt en veel mensen zien het aan hun huid en hun ontlasting.

Je eerste Cleanse

Ben je een gevoelig type, reager je goed op supplementen en medicijnen of heb je nog nooit een cleanse of detox gedaan begin dan je eerste cleanse met een kort programma van 15 dagen.

Heb je in de afgelopen 12 maanden al eens een cleanse of detox gedaan of heb je minder dan 6 keer ontlasting per week, dan kun je een zwaarder programma van 30 dagen volgen.

Kan iedereen cleansen?

Gebruik je medicijnen, heb je een aandoening aan je lever of nieren overleg dan eerst met een huisarts, therapeut of coach op welke manier jij je detox systeem kan ondersteunen.

Write A Comment