Vitaliteit

Wat betekent Vitaliteit?

Vitaliteit, de mate van levenskracht, levensenergie. Chi in het Chinees, Ki in het Japans en Prana in het Indiaas.

De kracht om te groeien en gezond te genieten van het leven.

Vitaal zijn betekent dat je energie, kracht en levendigheid hebt. Vitaliteit is essentieel om je goed te voelen. Er zijn drie vormen van vitaliteit;

Fysieke vitaliteit

De fysieke of lichamelijke vitaliteit is het hebben van energie om dingen te doen. Je hebt kracht en uithoudingsvermogen. Dit is niet alleen van belang voor atletische activiteiten, maar is ook waardevol in je werk en de dagelijkse taken. Het is in staat zijn om dingen met kracht te doen.

Fysieke vitaliteit vraagt om een goede gezondheid, de afwezigheid van ziekten of verwondingen. Dus een minder valide persoon kan fysiek zeer vitaal zijn! Zelfs als je zwak bent kun je je nog steeds vitaal voelen.

Fysieke vitaliteit betekent dat je organen, je hele lichaam, een effectieve aanvoer en voorraad hebben van nutriënten en zuurstof. Ook heb je de kracht en het uithoudingsvermogen ontwikkeld om met gemak fysieke taken uit te voeren. Daar heb je een sterk hart- en bleodvaten-stelsel voor nodig en geoefende spieren.

Mentale vitaliteit

De mentale of geestelijke vitaliteit is het hebben van mentale energie om helder te denken. Het betekent dat in goede vorm bent met voldoende kracht en uithoudingdvermogen om gericht en geconcentreerd problemen op te lossen en oplossingen te bedenken.

Mentale vitaliteit is gebaseerd op fysieke vitaliteit omdat zuurstof-rijk bloed en voedingsstoffen voorwaardelijk zijn om goed te kunnen denken. Ook is de gezondheid van de hersenen belangrijk zodat de informatieverwerking goed functioneert en je percepties en ervaringen helder zijn.

De hersenen zijn te vergelijken met een spier. Oefening maakt de hersenen sterker en verbetert concentratie en uithoudingsvermogen. Net als bij spieren zorgt inspanning en oefening voor een snellere verwerkingssnelheid.

Emotionele vitaliteit

Emotionele vitaliteit is het hebben van een sterke houding (attitude), je voelt je gelukkig, veilig en enthousiast. Pas dan ben je in staat om verschillende problemen op te lossen en om met stress om te gaan. Je kunt je emoties versterken om met problemen om te gaan en je uithoudingvermogen om met een positieve houding te leven.

Emotionele vitaliteit vraagt ten eerste om fysieke vitaliteit en vervolgens om mentale vitaliteit. Vrij van mentale belastingen die je manier van denken beïnvloeden. Mentale belastingen bestaan uit meningen, overtuigingen en kritiek die je zelfvertrouwen, je zelfbeeld en je moed aantasten. Dit maakt je boos, angstig, triest of nog erger.

Je verwerkt emotionele vitaliteit door je emoties te voeden met positieve gedachten. Je hebt daarnaast bevestiging en een sterk ego nodig. Je ego wordt versterkt door positieve reacties. Zo ontwikkel je emotionele kracht en weerbaarheid, emotionele vitaliteit.

Jouw identiteit

Je gedachten bepalen je emoties, je emoties bepalen je gevoel, je gevoelens bepalen je woorden en daden, je woorden en daden worden overtuigingen en gewoontes, dit bepaalt je karakter en je karakter bepaalt je toekomst.

Neem het heft in eigen handen en bepaal zelf je toekomst, je vitaliteit en je geluk.

De eerste stap naar een vitaler leven

Doe de detox-test en krijg een persoonlijk advies op basis van jouw antwoorden. Of bel 055-3672000.