Urineweg-infecties.

Urineweg-infecties komen veel voor bij vrouwen omdat de urinewegen korter zijn. Vooral de blaas-ontsteking komt vaak voor.

Oorzaken van blaasonsteking zijn: bacterieële infectie, schimmels (candida), parasieten, dysbiose, gemeenschap, bepaalde anticonceptie, verlaagde weerstand, te laag oestrogeen gehalte (overgang), diabetes, zwangerschap of via een catheter.

Bacteriën vinden hun weg via de urinewegen naar de blaas. Voorbeelden van deze bacteriën zijn: E. coli, Staphylococcus saprophyticus, Proteus mirabelis en Klebsiela-typen.

Tip: Afvegen na het urineren altijd van voor naar achter. Dus niet andersom. Hiermee voorkom je dat je bacteriën rond de anus naar binnen veegt.

Schimmels en parasieten in de blaas zijn geen zelfzorg-indicaties.

Symptomen van blaasontsteking: aandrang, pijnlijke/brandend gevoel tijdens urineren, veelvuldig urineren, plasproblemen, bloed in de urine, sterk ruikende urine, druk of pijn in het bekken, lichte verhoging (koorts).

Als de koorts toeneemt en als er sprake is van rugpijn en bekkenpijn, benauwdheid en overgeven is sprake van een ontsteking in de nieren.

Standaardbehandeling is met antibiotica en eventueel pijnstilling. Dit bestrijdt dus geen schimmels en parasieten.

Curatief en ook preventief is het opbouwen en versterken van de vaginale flora met behulp van orale probiotica. Belangrijk hierbij is de selectie van de verschillende bacterie-stammen, de dosis en de galenische vorm: (theorie 1) de bacteriën moeten via de darmflora, door de anus richting de vagina en de urinewegen zich ontwikkelen. (theorie 2) De bacteriën in de darmflora communiceren met de flora in de vagina. 

Een combinatie met probiotica (o.a. de Gasseri bacterie) Vitamine B6 en cranberry-concentraat vind je hier.

Lees hier meer over vaginose en vaginitis.

Write A Comment