Overgang-climacterium, voeding en lifestyle

De overgang of menopause begint als de eierstokken de produktie van oestrogeen en progesteron verlagen. De produktie raakt uit balans en fluctueert. De menstruatie kent grotere tussenperioden en stopt uiteindelijk.

Oestrogeen dominatie is een overmaat aan oestrogeen of een tekort aan progesteron. Het progesterone balanceert de hoeveelheid oestrogeen,. Maar als er te weinig progesteron is ontstaat een oestrogeen-dominatie.

Er zijn drie soorten van overgang; de natuurlijke overgang (start tussen de 45 en 55 jaar), de vervroegde overgang (start tussen de 30 en 40 jaar) en de kunstmatige overgang als gevolg van een medische behandeling.

De kenmerkende overgangsklachten worden niet alleen veroorzaakt door de hormonale disbalans. Andere factoren die klachten kunnen verergeren of veroorzaken; schildklier-disfunctie, nier-klachten, stress, xeno-oestrogenen, overgewicht, insuline-resistentie, nutriënten-tekort, spijsverteringsklachten, liver-disfunctie, darmflora (dysbiose), candida, tekort aan voedingsvezels.

Als er in het lichaam een disbalans is tussen hormonen, oestrogeen en progesteron in de overgang heeft dit vaak invloed op andere hormonen, zoals de produktie van het schildklier-hormoon, adrenaline, cortisol en DHEA.

Als de bijnieren overbelast raken beïnvloedt dit de produktie van stress-hormonen en daardoor de produktie van oestrogeen en progesteron.

Belangrijk in de overgang is het managen van stress.

Oestrogeen dominatie kan veroorzaakt worden door blootstelling aan xeno-oestrogenen, dit zijn chemicaliën die zich in het lichaam gedragen als oestrogeen.  Xeno-oestrogenen worden aangetroffen in; bestrijdingsmiddelen, uitlaatgassen, oplosmiddelen en lijm (nagellak), zeep en cosmetica, kunststoffen (BPA, Phtalaten) en rioolwater.

Diabetes type 2 en overgewicht dragen bij aan verhoogde oestrogeen-waarden.

Hormonen worden gemaakt uit voeding. Als de voeding niet voldoende van de juiste nutriënten bevat beïnvloed dit de produktie van de hormonen. Essentiële vetzuren, aminozuren (proteïnen), vitaminen en mineralen zijn bouwstoffen voor hormonen.

Spijsverteringsklachten verstoren de opname van nutriënten. Voedsel-overgevoeligheden, voedsel-allergiën, geïrriteerd darm syndroom (IBS en IBD), beïnvloeden de kwaliteit van de darmwerking en daarmee de opname van nutriënten.

Als de lever niet optimaal functioneert kan deze geen overtollig oestrogeen en xeno-oestrogen neutraliseren en afvoeren. Dit leidt tot een ophoping van oestrogeen. Teveel oestrogeen vertraagt de galstroom en daarmee de uitscheiding.

Bij dysbiose in de darmflora en bij teveel candida produceren de pathogene bacteriën een teveel aan het enzym beta-glucoronidase. (Vaak veroorzaakt als vlees slecht wordt verteerd). Dit vermindert uiteindelijk de uitscheiding van overtollig (xeno)oestrogeen door de lever.

Voldoende voedingsvezel is belangrijk om overtollig oestrogeen te binden om het uit te scheiden.

Start fase Overgang-Voeding

Totale lichaamsreiniging 30 dagen gevolgd (2-3 weken pauzeren) door een gerichte lever-reiniging van 30 dagen. Tijdens deze periode ook de dagelijkse suppletie.

Dagelijks: 35 gram vezels per dag uit groente en fruit of 2 maal daags suppleren met een vezelcomplex (5 gram per keer).

Probiotica 1 maal daags 50 miljard bacterien per dag.

Omega-3-vetzuren met lipase en vitamine D  1 x 1000 mg per dag. Eventueel; suppletie met een vitaminen-mineralen-complex.

Eventueel een hoog gedoseerd enzymencomplex 3 maal daags bij de maaltijd.

Omega-3 vetzuren en vitamine E ondersteunen bij depressies en de hoeveelheid en mate van opvliegers en vaginale droogheid. Omega-3 verhoogt (bij een vet-arm dieet of een proteïnen-dieet) de vetverbranding. Omega-3 verhoogt de stoffwisseling en energie-produktie en ondersteunt de vochtbalans.

Bij overgewicht moeten vrouwen afvallen.

Lifestyle; kracht training, regelmatig bewegen, niet roken.

Voeding; Probeer de invloed uit van het reduceren/vermijden van suiker, gluten, vlees en zuivel.

Stress; vermijd/verminder stress. De produktie van adrenaline door de stress versterkt overgangs-klachten. Sporten en yoga.

Write A Comment