Griep en verkoudheid

Griep en verkoudheid worden samen behandeld, de symptomen lijken op elkaar en soms is het verschil moeilijk te duiden.

De gewone verkoudheid is de meest voorkomende kort-durende ziekte. Het staat ook bekend als ontsteking aan de bovenste luchtwegen. Verkoudheid bestaat uit een verzameling van symptomen veroorzaakt door 1 of meerdere virussen. De meeste gewone verkoudheden worden veroorzaakt door rhino-virussen. Er zijn wel 100 variëteiten van het rhino-virus.  Andere virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken zijn: coronavirus, RSV, para-influenza-virus, adenovirus, entero-virus, metapneumo-virus.

De griep, ook bekend als influenza, wordt ook verzoorzaakt door een virus. De symptomen van griep lijken op die van verkoudheid maar zijn heftiger. In 25% van de gevallen verkoudheid en griep is het virus niet bekend.

De luchtwegen zijn verdeeld in de bovenste en onderste luchtwegen. De bovenste luchtwegen zijn: neus-holten, sinus-holten, strottehoofd, keel. De onderste luchtwegen zijn: luchtpijp en longen.

Bovenste luchtweg infecties zijn: gewone verkoudheid, sinusitis en oor-infecties (oor-onsteking). De onderste luchtweg infecties zijn: griep, bronchitis en longontsteking.

De luchtwegen zijn bekleed  met een slijmvlies, ongeveer zoals de binnenzijde van de darm. De cellen hebben kleine haartjes die continu bezig zijn om pathogenen en ongewenste deeltjes via de slokdarm naar het maagzuur te brengen. Het maagzuur zorgt voor vernietiging van de schadelijke bacteriën.

Zowel griep als verkoudheid zijn zeer besmettelijke ziekten. De virussen worden via direct contact, via het inhaleren van het virus of via het aanraken van oppervlakten die besmet zijn door een drager van het virus. Door vervolgens de eigen neus of mond aan te raken vind het virus zijn weg.

Eenmaal aangekomen in de luchtwegen vermenigvuldigt het virus zich zeer snel. Bij ongeveer 25% van de besmette personen ontwikkelen zich geen ziekten of symptomen. Het immuunsysteem heeft het virus in die gevallen effectief verwijderd.

Bij die andere 75% veroorzaakt de immuunrespons op het virus de symptomen van griep en verkoudheid. Congestie (bloedvat verwijding), een loopneus en hoesten zijn pogingen van de slijmvliezen om het virus te verwijderen uit de luchtwegen.

Risicofactoren bij griep en verkoudheid;

Leeftijd, zowel jonge kinderen als ouderen zijn risicogroepen, veroorzaakt door een verminderde immuunrespons.

Stress verdubbelt de kans op infectie na blootstelling aan het virus.

Reizen en de kinderopvang zijn ideale verspreid-locaties voor het virus.

Overmatig sporten, zoals een marathon, belast het immuunsysteem terwijl gematigd sporten goed is voor het immuunsysteem.

Een vitamine D tekort vergroot het risico.

Symptomen gewone verkoudheid:

Hieraan herken je een gewone verkoudheid: verstopte neus, loopneus, niezen, eventueel lichte verhoging, keelpijn gedurende de eerste dag, hoesten vanaf de vierde dag, verminderde smaak en/of reuk, druk op de oren.

Symptomen van een gewonde verkoudheid duren gemiddeld 3 tot 7 dagen.  Maar kunnen uitlopen naar 2 weken of zelfs langer. De gewone verkoudheid is vaak een eerste signaal van andere luchtwegaandoeningen. Als een verkoudheid niet binnen 2 weken over is, is het waarschijnlijk dat een van de volgende infecties zich ontwikkeld: sinusitis (in 80% van de gevallen), bronchitis (in 60% van de gevallen), longontsteking (in slecht 0,3 % van de gevallen), oor-infectie (otitis media), griep (influenza).

Symptomen van de griep

Verschijnselen van de griep zijn: koorts, rillingen, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid of uitputting, hoesten, zere keel, misselijkheid, gebrek aan eetlust, congestive en loopneus.

Uitingenen van de gewonde verkoudheid ontwikkelen zich langzaam, die van griep ontwikkelen zich snel tot plotseling. Symptomen van een griep duren meestal 2 tot 5 dagen maar kunnen ook een week of langer duren.

Griep kan leiden tot een longontsteking, vooral bij kinderen en ouderen. Symptomen van het ontstaan van een longontsteking zijn: pijn op de borst, moeite met addem halen, uitdroging, verwardheid, toevallen, overgeven, blauwe verkleuring van de lippen.

Wanneer naar de huisarts?

Als de symptomen langer aanhouden als 10 dagen, bij risicogroepen en bij het vermoeden van onderliggende aandoeningen.

De drogist heeft een uitgebreide serie aan zelfzorg-middelen die symptomen verlichten en bestrijden.

Voor griep is er preventief de griepprik. Het griepvirus muteert snel en elk jaar word teen vaccin ontwikkeld op basis van een voorspelde mutatie. De effectiviteit van de griepprik is dus sterk afhankelijk van de juistheid van de voorspelling.

Anti-virale geneesmiddelen moeten binnen 48 na het verschijnen  van de symptomen worden toegediend.

Antibiotica bij infecties in de bovenste luchtwegen moet vermeden worden. Niet alleen reageert een virus niet op anti-biotica, er kan ook antibiotica-resistentie ontstaan.

Preventieve zelfzorgmiddelen: probiotica (meerdere stamen lactobacillen en bifido-bacteriën) en multivitaminen en mineralen (met antioxidanten).

Deze middelen zijn onderdeel van een gezonde lifestyle met stress-reductie, beweging, gezond eten, goed slapen en een optimistische inslag.

Er zijn aanwijzingen dat probiotica gecombineerd met de griepprik de effectiviteit van de prik verhogen en de bijwerkingen verminderen.

Alternatieve benadering van griep en verkoudheid;

Voeding:

Zelfgemaakte kippensoep (Oma’s recept) vermindert de ontsteking en maakt de luchtwegen vrij. Vermijd zuivel en suiker omdat deze de slijmproduktie stimuleren. Drink voldoende en blijf gehydrateerd. Neem rust bij vermoeidheid.

Lifestyle:

Regelmatig handenwassen en het gebruik van een desinfecterende handgel werkt preventief en voorkomt dat een drager het virus verspreid.

Kritieke fase:

Vitamine C, 1000 mg per dag. Zink, 10 – 25 mg overdag om de 2 uur alleen gedurende de eerste 3 dagen. Ondersteuning van de weerstand met probiotica, vitaminen en kruiden. 

Ondersteuning:

Multivitaminen en mineralen. Hoog gedoseerd. Fytotherapie: echinacea, propolis, knoflook, Canadese geelwortel, vlierbes.

Dagelijks onderhoud:

Gezond eten. 35 gram voedingsvezel per dag, eventueel suppleren. Probiotica, 10 – 50 miljard bacteriën per dag. Vitamine D, 1000 IU per dag. (eventueel 3 tot 5 maal daags.)

Write A Comment