Darmdysbiose – onbalans in de darmflora / Candida overgroei.

Sinds het begin van het wijdverspreide gebruik van penicilline, 65 jaar geleden worden antibiotica gebruikt in veeteelt. Antibiotica worden ook ingenomen via gevogelte, melk en in toenemende mate via drinkwater dat niet wordt gefilterd op antibiotica. Dit bovenop het medicinale gebruik van antibiotica.

Antibiotica verstoren de normale darmflora en veroorzaken depressies

Het vernietigen van de gezonde bacteriën in de darmflora veroorzaken een overgroei van de vergiftigende candida gist en pathogene bacteriën. Deze ongewenste bewoners in de darmflora produceren toxinen die hypofyse belemmeren in de productie van hormonen, de natuurlijke lichaamseigen antidepressiva.

Een veroorzaker van a-typische depressie is de ophoping van toxinen geproduceerd door bacteriën (Klebsiella). Ook de mycotoxinen geproduceerd door de candida, toxinen geproduceerd door schimmels en bacteriën die ook de hypofyse belemmeren in de productie van antidepressieve hormonen en de transmissie tussen hersen-cellen.

Depressie door ontstekingen

Bij een ontsteking raakt de voorraad tryptofaan uitgeput en vaak wordt er geen of minder serotonine geproduceerd. De ontstekingsreactie begint in de darmen. Het spijsverteringskanaal is de plaats waar veel immuniteitsreacties beginnen. Het spijsverteringskanaal stuit op veel vreemde indringers, per dag meer dan het immuunsysteem in een heel leven verwerkt. Deze vitale functie van het spijsverteringskanaal speelt een rol in de darm-brein-verbinding die wordt gevormd door zowel het zenuwstelsel als het immuunsysteem. De gezondheid van het spijsverteringssysteem is essentieel in het reguleren van de werking van het immuunsysteem en dus depressie.

Ontstekingen in het spijsverteringskanaal geproduceerd door pathogene bacteriën veroorzaakt een hogere doorlaatbaarheid van de darmwand, een leaky gut. De verhoogde doorlaatbaarheid geeft ook ruimte aan toxinen om in de bloedsomloop terecht te komen waardoor op andere plaatsen in het lichaam ontstekingsreacties ontstaan. Bij een depressie manifesteert de ontsteking zich in de hersenen.

Voeding, een tekort aan nutriënten veroorzaakt depressies

Andere oorzaken van een serotonine tekort worden gevonden in een tekort aan bepaalde nutriënten. Een tekort in de voeding of een verstoring in de opname van nutriënten.

Vitamine D, B6, C en magnesium.

Magnesium is een noodzakelijk co-factor voor de chemische conversie van tryptofaan in 5-http in de dunne darm.

Vitamine D,C en B6 zijn noodzakelijk co-factoren voor de conversie in het brein van 5-http naar serotonine. Een tekort aan 1 van deze cofactoren kan leiden tot depressie.

Toxinen veroorzaken depressies

Toxinen (vergiften) in het brein

Toxinen in de hersenen komen voort uit de blootstelling aan bijvoorbeeld (industriële) oplosmiddelen zoals tolueen en vluchtige middelen zoals benzeen in diesel. Deze en andere chemische middelen verminderen en belemmeren de productie van serotonine en veroorzaken zo depressies.

Voor de geboorte staat de foetus bloot aan bisphenol A (BPA). Deze hormoon-achtige stof versterkt depressief gedrag. BPA wordt aangetroffen in de coating aan de binnenzijde van blik en in de meeste harde plastics. BPA verstoort de hormoonhuishouding en moet vermeden (verboden!) worden.

Depressie door hormonale onbalans

Een hormonale balans is van belang om depressies te overwinnen. In het leven van een vrouw zijn er verschillende stadia waarin de hormonen* uit balans zijn. Deze onbalans kan depressie veroorzaken en verergeren. (*schildklier, bijnieren, hypofyse, testosteron, oestrogeen).

Emotionele ervaringen de voedingsbodem voor depressies

Andere niet-biochemische oorzaken voor depressies zijn een tekort aan zorg in de baby- en kinder-tijd, herhaaldelijke teleurstellingen of continu falen en het ervaren van negatieve ervaringen als volwassene stapelen zich op het limbische systeem, de emotionele componenten van herinneringen.

Als de meerderheid van de jeugd-ervaringen slecht zijn wordt er een negatieve inslag gereflecteerd in de persoonlijkheid.

Gluten overgevoeligheid en depressies.

Gluten sensitiviteit of overgevoeligheid is een factor die bekeken moet worden. Neurologische aandoeningen komen vaak voor bij coeliakiepatiënten (de meest ernstige vorm van gluten-overgevoeligheid), tot wel in 51% van de gevallen. Depressie en angst komen relatief veel voor bij coeliakiepatiënten.  Daarnaast, het volgen van een glutenvrij-dieet verbetert de situatie bij mensen met depressieve symptomen. Weer een voorbeeld van de darm-brein verbinding.

Depressie en vitamine D tekort.

Depressie en neerslachtigheid bij mensen in Noordelijke landen (weinig zon) en tijdens donkere winters nemen toe naarmate er minder blootstelling aan de zon plaats vindt. Natuurlijk zonlicht converteert cholesterol in de huid in vitamine D. Vitamine D verbetert de conversie van tyrosine in dopamine en daardoor neemt de dopamine productie af bij te weinig zon.

Write A Comment