De Maag en het (brandend) maagzuur

In de maag wordt eigenlijk maar weinig opgenomen door het lichaam. Het maagslijmvlies kan een beetje water opnemen, korte keten-vetzuren, alcohol en sommige medicijnen zoals aspirine. In essentie is de maag een tank die de voedselbrij opvangt en mengt. De belangrijkste functie is opslag en de eerste vertering. De maag is een soort blender die mengt en de voedselbrij vloeibaar maakt. Een goed functionerende maag produceert 5 belangrijke substanties; slijm, zoutzuur, een voorloper van het spijsverteringsenzym pepsine, een hormoon dat de zuurproduktie reguleert, gastrine. Als vijfde produceert de maag lipase een enzym dat helpt bij de vertering van vetten.

Maagslijmvlies

Het maagslijm vlies beschermt de maagwand tegen het zoutzuur in de maag. Het alkalische maagslijmvlies kan beschadigd raken door uitdroging, teveel eten, overmatig aspirine-gebruik en door de bacterie Heliobacter pylori. De schade kan leiden tot gastritis (irritatie van het maagslijmvlies) en tot een maagzweer.

Zure oprispingen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn zure oprispingen niet het gevolg van teveel maagzuur maar juist van te weinig maagzuur. Bij een te lage maagzuur produktie worden proteïnen slechter/minder afgebroken. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gasvorming en zure oprispingen. Te lage maagzuurproduktie kan ook leiden tot problemen met bacteriële infecties of parasieten.

Maagzuur produktie

Maagzuur wordt geproduceerd door kleine pompjes, de pariëtale cellen in de maagwand. Maagzuur heeft 2 functies; het zorgt voor ene zure omgeving waar het enzym pepsine proteïnen kan afbreken. Maagzuur voorkomt infectie door parasieten en bacteriën te bestrijden.

Aan het einde van de maag, de onderkant, bevindt zich een klep die het duodenum, het eerste deel van de dunne darm, afsluit.

Maagzuur-remmers, de oplossing of het probleem?

Als de symptomen worden behandeld met maagzuur-remmers kan er tijdelijk verlichting worden ervaren, maar meer problemen zijn het uiteindelijke resultaat. Maagzuurremmers verminderen de natuurlijke productiecapaciteit van maagzuur.

Functies van maagzuur

Maagzuur heeft een belangrijke functie in het steriliseren van de voeding. Zonder voldoende maagzuur ontstaat een ongecontroleerde groei van verschillende microorganismen zoals gist, schimmels en bacterien. Maagzuurremmers alkaliseren het onderste deel van de maag en stimuleren daarmee een hogere produktie van maagzuur, waardoor er weer meer maagzuurremmers gebruikt moeten worden. Een vicieuze circel ontstaat waarbij de maag van een te hoge produktie naar een te lage produktie van maagzuur overschakelt. Uiteindelijk leidt dit tot uitputting van de maagzuur-producerende cellen en kunnen deze cellen niet meer produceren.

Brandend maagzuur

  • Start altijd met een analyse van het dieet. Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die de klachten veroorzaken?
  • Suppleer met een enzymen-complex om de vertering te ondersteunen.
  • Af en toe last van brandend maagzuur? Begin bij de eerste stap het dieet.
  • Controleer bij welke voeding de klachten optreden. Is er een relatie tussen voeding en klachten, dan suppleren met een enzymen-complex.

Teveel of te weinig maagzuur?

  • Als de symptomen niet verdwijnen moet gecontroleerd worden of er sprake is van een te hoge of van een te lage maagzurproduktie.
  • Neem na een maaltijd een lepel appelazijn. Verdwijnen de symptomen dan wordt er te weinig maagzuur geproduceerd, Blijven de sympotomen dan wordt er teveel maagzuur geproduceerd.
  • Vraag om een Heidelberg pH test bij de huisarts.
  • Maagzuur produktie langdurig onderdrukken leidt tot een serie aan symptomen (zie toekomstige blogs).

 

Dieet: eet gezond en kauw goed, eet kleinere maaltijden, gebruik 35 gram vezels per dag.

Glutamine, glucosamine met oryzanol in poeder-vorm 2 x 5 gram per dag ’s morgens op een lege maag en ’s avonds 2 uur na diner. Glutamine repareert schade aan het slokdarm-slijmvlies.

Probiotica 200 miljard bacterien per dag (3-4 x 50 miljard). Verminderen de ontsteking en stimuleren het immuunsysteem.

Indien nodig, volg een candida cleanse programma.

Ondersteuning: antioxidanten-complex en B-complex met hooggedoseerde vitamine B12.

 

Onderhoud: Glutamine, glucosamine met oryzanol in poeder-vorm 1 x 5 gram per dag ’s morgens op een lege maag.

35 gram vezels per dag uit groente en fruit of suppleren met een vezelcomplex om de reflux te verminderen.

Een hoog gedoseerd enzymencomplex om opname van nutriënten te ondersteunen, 1-2 maal daags bij de maaltijd.

Probiotica 50 miljard bacterien per dag.

Omega3-vetzuren met lipase en vitamine D  2 x 1000 mg per dag.

“Het NHG (Nederlands huisarten genootschap) schat dat tweederde van de gebruikers van maagzuur-remmende middelen beter zou kunnen stoppen met de zware varianten. Dat zijn o.a. mensen die af en toe last hebben van brandend maagzuur, Zij kunnen beter minder zware alternatieven gebruiken, of hun leefstijl aanpassen”.

  • Minder vet eten
  • Minder alcohol
  • Minder gekruid eten
  • Vermijd chocola, pepermunt, koolzuurhoudende dranken, en zure vruchtensappen
  • Afvallen (bij overgewicht)

(Citaat uit Gezondheidsgids augustus 2017 pagina 49)

Maagzweer -maagontsteking -Gastritis

Chronische gastritis kan veel oorzaken hebben. 85% van de gevallen heeft te maken met een infectie van de H.Pylori bacterie. 7 van de 9 studies die de werking van probiotica op gastritis onderzochten tonen aan dat de gastritis vermindert.

Probiotica combineren met PPR’s  (proton pomp remmers) verminderen de bijwerkingen van de PPR’s.

Gebruik maagzuur-remmes alleen voor een korte periode. Dit bestrijdt alleen de symptomen maar heeft gevolgen.

Algemeen: stop roken, drink geen alcohol, vermijd NSAID’s.

Dieet: drink veel lauw water, vermijd vette scherpe zure voeding, bouw de consumptie van vezels op tot 35 gram  per dag.

Write A Comment