Cholesterol verlagen

Wat is cholesterol

Cholesterol is een vettige substantie die wordt geproduceerd door de lever. Cholesterol is een van de vetten die in bloed wordt gevonden. Cholesterol heeft een slechte naam, het zou slecht zijn voor de gezondheid, maar dat is niet correct. Het is een vitale bouwstof voor celmembranen, hormoonproduktie, vitamine D aanmaak en het herstellen van het lichaam.

Twee soorten cholesterol

Er wordt vaak vermeld dat er 2 soorten cholesterol zijn. HDL cholesterol en LDL cholesterol. En soms wordt een derde variant vermeld, het LDL cholesterol.

In feite zijn HDL en LDL transporteurs geladen met cholesterol als “passagier”. LDL transporteert cholesterol vanuit de lever naar weefsels en cellen. Het brengt de cholesterol naar de plaats waar het nodig is. VLDL cholesterol (very low density lipids) bestaat uit hele kleine deeltjes cholesterol die in bloedvaten kunnen zorgen voor de opbouw van plaque. Daarom heeft LDL en VLDL een slechte naam.

HDL cholesterol brengt cholesterol weer terug naar de lever waar het wordt gerecycled. Het haalt cholesterol weg uit de bloedbaan, daarom wordt HDL ook wel het goede cholesterol genoemd. Verschillende factoren waaronder erfelijke aanleg ( 1 op de 250 Nederlanders) kunnen de cholesterol-waarden verhogen en ook de ratio, de balans, tussen het HDL en LDL.

Waar komt cholesterol vandaan

De lever produceert 80% van het cholesterol, de overige 20% komt uit voeding. De rol van de lever is cruciaal voor het behoud van gezonde cholesterol-waarden.

Hoe verlaag je het cholesterol-gehalte

De aanpak om het cholesterol te verlagen bestaat meestal uit lifestyle en voedings-advies: vermijd verzadige vetten, beweeg meer, gebruik minder suiker en zout. Matig de alcohol-consumptie. Een stap verder is het gebruik van medicatie: statinen en tegenwoordig steeds vaker rode gist-rijst.

Statinen hebben diverse bijwerkingen. Rode gist rijst is een natuurlijke statine met waarschijnlijk minder bijwerkingen maar het is onduidelijk hoeveel statinen er worden gedoseerd.

Deze aanpak richt zich op het bestrijden van symptomen en op de voeding die slecht 20% van het cholesterol levert.

Een andere manier om cholesterol te verlagen

De alternatieve aanpak is het ondersteunen van de lever. De lever wordt gereinigd en de werking wordt ondersteund.

De consumptie van verse vette wilde vis (omega 3) helpt om het cholesterol te verlagen. Omega 3 (visolie) verlaagt de triglyceriden. De werking van omega 3 om het cholesterol te verlagen gaat wel gepaard met een gezonde leefstijl (voeding, stress management, bewegen).

Omega 3 kan gevonden worden in verse vette wilde vis. Kweekzalm bevat steeds minder omega 3. De cholesterol verlagende werking van omega 3 vraagt om 3-4 gram omega 3 vetzuren (EPA en DHA) per dag. Dit betekent een forse visconsumptie. Het nadeel van vis als bron van omega 3 is de hoeveelheid kwik in de vis. Vanaf 2 porties per week wordt de norm al overschreden.

Omega 3 in de vorm van supplementen is een optie. Omega 3 in combinatie met het vetsplitsende enzym lipase verdrievoudigd de opname van de omega 3. In deze combinatie is een dagdosering van 1 – 2 gram voldoende.

Voor de afvoer van overtollig cholesterol zijn voedingsvezels nodig. 35 gram voedingsvezel per dag is een richtlijn. Deze vezels via voeding consumeren vraagt om veel groente, volkoren en fruit. Eventueel kan de vezel-consumptie worden verhoogd met een vezel-supplement. De combinatie van fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels (lijnzaad en acacia) is effectief.

Met een lever reiniging, dagelijks omega-3 en voldoende (35 gram) vezels per dag verlaag je het cholesterol-gehalte. Maar ook hier gelden de lifestyle adviezen; beweeg meer, drink voldoende water, slaap goed, eet gezond.

 

Write A Comment