Maakt omega 3 antidepressiva overbodig?

Natuurlijke supplementen verminderen de symptomen van een depressie.

In Nederland zijn er zo’n 1,1 miljoen mensen die antidepressiva slikken en dit aantal blijft stijgen. De middelen worden voorgeschreven bij depressies, angsten en eetstoornissen. De therapietrouw is erg laag. Door de bijwerkingen stoppen veel patiënten na een paar dagen of ze nemen af en toe een pil. De werking van antidepressiva roept vragen op. Grofweg stelt men dat 1/3 er baat heeft, 1/3 een beetje en 1/3 niet. Een international meta-analyse op basis van 196 onderzoeken geeft aan dat 54% zich na 8 weken beter voelt en, dat het placebo-effect opgaat voor 38% van de patiënten.

Waar antidepressiva tekort schieten zou de natuur wel een uitkomst kunnen bieden. Er zijn verschillende internationale studies gedaan naar supplementen in combinatie met antidepressiva. Omega 3 en vitamine D blijken effectief in het verminderen van de symptomen van depressies en verbeteren de stemming.

Omega 3 visolie bleek de meest effectieve aanvulling. In combinatie met antidepressiva was er een hoog significante verbetering t.a.v. de placebo.

Een groep antidepressiva, de zogenaamde SSRI (selectieve serotonine re-uptake inhibitors), verhelpen niet de oorzaak van de depressie. Zij verstoren de produktie en opname van het feel-good hormoon serotonine. Het brein krijgt moeite om de serotonine niveaus te herstellen. Er ontstaat dan vaak een afhankelijkheid.

Volgens een recente meta-analyse kunnen omega-3 vetzuren helpen in de reductie van de symptomen zonder de risico’s zoals bij antidepressiva. (Onderzoek onder leiding van Roel J.T. Mocking  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4872453/ )

Het onderzoeksteam vond dat omega 3 zoals in visolie de symptomen van een depressie reduceert bij patiënten die antidepressiva gebruiken.  De meest effectieve vorm lijkt EPA te zijn.

 

 

Write A Comment