Antibiotica kan het risico’s op infecties en leaky gut verhogen.

Een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad Cell Host Microbe toont aan dat een antibiotica-kuur daadwerkelijk het lichaam gevoeliger maakt voor infecties. Antibiotica richten zich op een bepaalde bacterie en creeëren daarmee ruimte voor andere pathogene bacteriën in de darmflora.

Als de antibiotica de goedaardige bacteriën vermindert voorkomt het hiermee dat deze goede bacteriën vezels afbreken. Het afbreken van vezels in de dikke darm leidt tot de produktie van butyraat (boterzuur). Butyraat voedt en hydrateert de cellen in het darmslijmvlies.

De goede bacteriën inde dikke darm consumeren ook zuurstof. Als zij in aantal en activiteit afnemen door de antibiotica wordt er ook minder zuurstof geconsumeerd. De hoeveelheid zuurstof in de darm neemt toe. Sommige schadelijke (pathogene) bacteriën groeien goed bij de afwezigheid van zuurstof terwijl anderen juist zuurstof nodig hebben, zoals de Salmonella, die groeit in een zuurstofrijke omgeving en vergroot daarmee het risico op ontstekingen.

De essentie: Antibiotica laten pathogenen in de darm ademen.

Tijdens en na een antibiotica kan de darmflora versterkt worden met probiotica. Hooggedoseerd, 50 – 100 miljard levende bacteriën per dag (een selectie van meerdere stammen) .

Bronnen:
https://www.sciencedaily.com/releas…/2016/…/160502215707.htm

http://www.ucdmc.ucdavis.edu/publish/news/newsroom/11054

http://www.cell.com/cell-host-micro…/…/S1931-3128(16)30096-8

http://www.cdc.gov/salmonella/

Write A Comment