CVS – chronisch vermoeidheids-syndroom

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een moeilijk te begrijpen conditie. Tot voor kort werd het bestaan zelfs ontkend. Ook de naam chronische vermoeidheids syndroom, (chronic fatique syndrome – CFS) leidt tot discussies.

Sommige alternatieve benamingen voor het CVS; myalgische encephalomyelitis, chronisch Epstein-Barr virus, fybromyalgie, chronisch immuun activatie syndroom en post-viraal vermoeidheidssyndroom.

Waarschijnlijk is de beste omschrijving CFIDS; chronisch vermoeidheids immuniteits disfunctie syndroom. Maar er is weerstand om de naam te veranderen om de consument en patiënt niet te verwarren.

Diagnose Chronisch vermoeidheids syndroom

Hoe wordt de diagnose chronisch vermoeidsheids syndroom gesteld;

De patiënt heeft meer dan 6 maanden last van chronische vermoeidheid  wat resulteert in een sterke reductie in activiteit. Naast deze vermoeidheid moeten 4 van de volgende 8 symptomen herkend worden;

Geheugen verlies of verminderder concentratie, uitputting na fysieke of mentale inspanning duurt minimal 24 uur, slaap die geen rust geeft, gewrichtspijn zonder zwelling of roodheid, verergerde hoofdpijn of een nieuw soort hoofdpijn, vergroting in lymfe-klieren, zere keel.

Er zijn meer symptomen die vaak voor komen bij CVS. Specifiek zijn symptomen van depressie uitgesloten. Een depressie kan wel het gevolg zijn van CVS.

Oorzaak Chronisch vermoeidheids syndroom

Wat veroorzaakt het Chronisch Vermoeidheids Syndroom

De exacte oorzaak is (nog) niet bekend, maar in het algemeen geloofd men in een combinatie van factoren die bijdragen aan het disfunctioneren van het immuunsysteem. Het begin van CVS wordt meestal gestart door een bepaalde gebeurtenis, een infectie waar men niet helemaal van geneest of fysieke en psychische stress.

Factoren die een rol spelen in het onstaan en verergeren van CVS;

Infectie, disfunctioneren van het immuunsysteem, chronische onststeking, disfunctioneren van de mitochondrion, allergieën en overgevoeligheden, slechte voeding, endocriene (hormonale) disfunctie, stress, overgevoeligheid van het zenuwstelsel, chemische overgevoeligheid, verstoorde detoxificatie, candida, dysbiose in de darmflora, lekkend darm syndroom, erfelijke aanleg.

Symptomen van CVS zijn niet alleen de lijst van 8 symptomen die samen de diagnose stellen. CVS gaat vaak gepaard aan o.a fibromyalgia, IBS.

Andere symptomen die vaak voorkomen bij CVS: buikpijn, alcohol intolerantie, allergieën en overgevoeligheden, opgeblazen gevoel, afwezigheid, pijn op de borst, chronische verkoudheid, verstopping, depressive, diarree, duizeligheid, droge mond, oorpijn, onregelmatige hartslag, hoofdpijn, pijnlijke kaken, stijfheid in de ochtend, koorts/koortsachtig, benauwdheid, nachtzweten, PMS, geirriteerdheid, opgeblazen gevoel/gasvorming, kortademigheid, zwakte, schommelingen in gewicht en verergering van deze symptomen na inspanning.

Vermoeidheid is een symptoom met veel oorzaken, de diagnose CVS wordt gesteld door uitsluiting. “Als het dit niet is moet het wel CVS zijn.”

Uitsluiten: slaapapneu, schildklier ziekten, anemie, depressive, eetstoornissen, gluten-overgevoeligheid, drugs- en drank misbruik, gevolgen van vroegere ziekten,  obesitas, lyme, leverziekten, auto-immuunziekten, kanker.

Aanpak chronisch vermoeidheids syndroom

Naast medicatie is er veel aandacht voor gedrag en lifestyle.

Aanvulling en ondersteuning van deze aanpak met cleanse, voeding en suppletie;

Dieet: groente, fruit, vezels en goede vetten (mct-vetten). Limiteer suiker, kies complete koolhydraten. Vermijd koffie en alcohol als deze de slaap beïnvloeden, vermijd kunstmatige zoetstoffen omdat deze symptomen kunne triggeren.

Lifestyle: Beweging. Langzaam opbouwen om uitputtingsverschijnselen te voorkomen.

Kritieke fase: complete reiniging van spijsverteringssysteem en vervolgens een 30-daagse lever-cleanse. Hooggedoseerde multivitaminen en mineralen.

Onderhoud: dagelijks 2 gram omega-3 vetzuren, 1000-5000 IU vitamin D,  1-2 keer per dag een enzymen-complex bij de maaltijd, minimal 35 gram voedingsvezel per dag eventueel aan te vullen met een vezel-supplement, 50 miljard pro biotica per dag.

Write A Comment