70% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen en wordt voor een groot gedeelte gecontroleerd door de bacteriën in de darm, de darmflora of darmmicrobiota. Als de gezondheid van het spijsverteringssystem niet optimaal is beïnvloedt dit het immuunsysteem. Vreemde indringers kunnen binnenkomen en worden niet aangevallen en afgevoerd. De indringers kunnen het andere systemen in het lichaam binnendringen. De eerste stap in gezondheid is een goed functionerede spijsvertering en een goede darmflora.

Allergie, intolerantie, overgevoeligheid

Een allergische reactie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een onschuldige substantie. Een allergie begint zodra het lichaam een onschuldige substantie verkeerd aanziet voor een vreemde indringer, ookwel een antigen of allergeen genoemd.

Proteïnen genaamd immunoglobulinen (IgE, IgM, IgG en IgA) worden geproduceerd als wapen tegen allergenen. Deze immunoglobulinen blijven in het systeem actief om klaar te staan bij een volgende invasie van een allergeen. Als dit voorvalt worden chemicaliën geproduceerd die een ontsteking en andere symptomen van een allergie veroorzaken.

Bij allergische reacties wordt vaak geacht aan bijvoorbeeld hooikoorts (allergische rhinitis), een seizoensgebonden allergie veroorzaakt door het inademen van pollen en schimmels.

Vier soorten allergie; Allergische rhinitis (zoals hooikoorts), voedsel-allergie, atopische dermatitis (eczeem) en asthma.

Zie voor eczeem en asthma de eigen hoofdstukken. Dit hoofdstuk behandelt verder allergische rhinits en voedsel-allergie.

Allergische rhinitis

is een klassiek allergie waarbij de IgE immuun respons betrokken is. Veroorzakers van symptomen zijn: pollen, schimmels, huismijt, huisdieren en kakkerlakken.

Allergie, intolerantie, overgevoeligheid

Sommige soorten voeding veroorzaken een IgG of een IgA immuun-reactie op zoals bij voedsel-intoleranties. Bij intolerantie kan de reactie dagen of weken later optreden na de consumptie van de voeding. Voedsel intoleranties zijn niet altijd permanent zoals de IgE reacties.  IgG-allergiën kunnen behandelt worden door de voeding een periode te vermijden en daarna langzaam weer te nuttigen zodat het lichaam de gelegnehid heeft de immuunrespons af te bouwen.

Sommige mensen reageren op voeding zonder dat het immuunsysteem daar bij betrokken is. Dit wordt een voedsel-intolerantie genoemd. Een klassiek vooreeld is de lactose intolerantie. Er is geen Ig-reactie.

Veel mensen ervaren geen overgevoelige of allergische reactie maar voelen zich wel veel beter als bepaalde voeding wordt vermeden.

Voorbeelden van deze typen voeding; koe-melk, tarwe, gluten, maïs, soja, vis, schelp- en schaaldieren, pinda’s, noten, kiwi’s, eieren. Voedingsproducenten moeten de aanwezigheid van deze allergenen vermelden op hun produkten.

Belangrijk bij het concept van allergie, intolerantie en overgevoeligheid is het feit dat de symptomen op verschillede plaasten in het lichaam manifest worden.

Oorzaken allergie

Het directe contact met een allergeen is de basis van een allergische reactie. Omdat niet iedereen de klassieke allergische reacties heeft op een allergeen zijn er meer factoren die een rol spelen;

Chronische infecties, candida, dysbiose, overmatig antibiotica gebruik, parasieten, lekkende darm syndroom, te weinig maagzur, enzym-tekort, toxische overbelasting, gevoeligheid voor chemicaliën, overgewicht (obesitas), stress, vervuiling, erfelijke belasting.

Chronische bacterieële, virale en schimmel-infecties en acute infecties belasten het immuunsysteem en veroorzaken allergische reacties. Als voorbeeld; een intestinale infectie die resulteert in diarree beschadigt het darmslijmvlies wat leidt tot een verhoogde permeabiliteit van de darmwand (lekkend darm syndroom). Onverteerde voeding en toxinen komen dan in de bloedbaan terecht en veroorzaken een allergische reactie. Het immuunsysteem, al belast met het bestrijden van de infectie, reageert op de allergenen.

Het behoud van een gezond spijsverteringssyteem beschermt het lichaam tegen het binnendringen van onverteerde voedsel-deeltjes en toxinen.

Candida, parasieten en dysbiose veroorzaken net zoals een intestinale infectie allergische reacties. De immuniteit verlaagd en er ontstaat een verhoogde permeabiliteit van de darm. De weerstand in de darmen wordt voor en groot gedeelte bepaald door de bacteriën die in de darm leven. Bij kleine kinderen zijn al relaties gevonden tussen de samenstelling van hun darmflora en hun allergiën.

De hygiëne-hypothese stelt dat mensen die te schoon leven te weinig bacteriën “ervaren” en daardoor te weinig hun immuunsysteem oefenen.

Het gebruik van antibiotica, zeker bij kinderen en zelfs tijdens de zwangerschap, beïnvloedt de samenstelling van de darmflora en de ontwikkeling van een goed immuunsysteem.

Slecht verteerde voeding kan ook allergische reacties veroorzaken. De vertering vermindert o.a. door een te weing aan maagzuur, slecht kauwen, medicatie en een tekort aan spijsverteringsenzymen. Ook een teveel aan afval, chemicaliën en toxinen gestapeld in het lichaam kan allergiche ontstekingsreacties veroorzaken en het immuunsysteem belasten.

Een andere trigger voor allergische reacties is luchtvervuiling in de vorm van fijnstof en ozon.

Ook overgewicht (obesitas) speelt een rol in allergische reacties, vooral voedsel-intoleranties en -overgevoeligheden. Volwassenen en kinderen met overgewicht hebben een verhoogd gehalte aan IgE.

Stress beïnvloedt de connectie tussen het immuunsysteem en het zenuwstelsel dit kan weer leiden tot overgevoelige reacties zoals bij mensen met een allergie.

Allergie is ook erfelijk. Als een van de ouders allergisch is, is 50 tot 58% van de kinderen dit ook. Zijn beide ouders allergisch dan zie je dit weer terug bij 67 tot 100% van de kinderen.

Veel voorkomende ziekten en aandoeningen die ook als resultaat van een allergie kunnen ontstaan en verergeren;

Acne, angst, arthritis, asthma, ADD/ADHD, autisme, CFS, diarree, diabetes, oor-infectie, eczeem, fibromyalgie, hooikoorts, hoofdpijn, IBS, IBD, migraine, obesitas, rheuma, sinusitis.

Symptomen allergie (allergische rhinitis)

Verstopte neus, jeukende neus, loop-neus, jeukende waterige ogen, gezwollen ogen, niezen, geirriteerde keel druk op neusholten.

Symptomen voedsel-allergie

Gezwollen lippen-tong-gezicht-keel, netelroos, tintelende tong, anafylatische schok.

Symptomen voedsel-allergie/voedsel-intoleranties

Buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping, diarree, opkomend maagzuur, vreetbuien, benauwdheid, loopneus, kuchen, acne, jeuk, spierpijn, depressie, congestie, geïrriteerdheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, gewrichtspijn.

Bij een anafylactische schok als gevolg van een voedselallergie wordt histamine vrijgemaakt die zwellingen in keel en tong veroorzaakt, kortademigheid, piepende ademhaling. Het kan de luchpijp volledig afsluiten wat leidt tot flauwvallen.  Deze reactive kan binnen enkele minute na contact met een allergen voorkomen maar kan ook na enkele uren optreden. Het gaat ook gepaard aan buikpijn, overgeven en een lage bloeddruk.

Standaard behandeling allergie

Voeding die een anafylactische schok veroorzaakt moet absoluut vermeden worden. Preventief moet een epi-pen aanwezig zijn.

Het vermijden van voeding met allergenen is de beste manier om allergische reacties te voorkomen.

Vaak worden antihistaminica voorgeschreven en geadviseerd.

Immunotherapie richt zich op het leren van het immuunsysteem dat een allergen, ook in grote hoevelheden, geen kwaad kan. Er zijn verschillende testen om allergenen op te sporen.

 

Behandeling allergie

Cleanse-kuren reinigen het spijsverteringssysteem van toxinen, afval, parasieten en candida.

L-glutamine en NA glucosamine herstellen het darmslijmvlies.

Naast gezonde voeding, rijk aan vezels, vitaminen en mineralen een dagelijks suppletie-programma bestaande uit;

Omega-3  1160 mg per dag, eventueel extra vezel-complex (5 tot 10 gram per dag), probiotica 50 miljard bacteriën per dag, Vitamine D en spijsverterings-enzymen (1 maal daags voor/bij het diner).

Write A Comment