Spijsverterings-enzymen

Enzymen zijn eiwitten die een bepaalde reactie versnellen, een katalysator. Enzymen knippen nuriënten zodat nutriënten de darmwand kunnen passeren.

Enzymen

Enzymen zorgen voor een goede stofwisseling in de hersenen, het vrijmaken van energie in de cellen en de groei en reparatie van weefsels, organen en cellen. Tevens zetten enzyme schadelijke stoffen om in ongevaarlijke substanties die beter door het lichaam uitgescheiden kunnen worden.

DL-alfa liponzuur

Het co-enzym Liponzuur is een antioxidant en heeft chelerende (bindende) eigenschappen en verwijdert zware metalen zoals kwik, cadmium en koper. Een co-enzym is een relatief klein organisch molecuul dat nodig is voor een enzym om zijn functie te vervullen. Alfaliponzuur ondersteunt de leverfunctie en stimuleert de fase 2 detoxificatie.

Lipase (vetsplitsend enzym)

Lipase wordt gemaakt door de alvleesklier en splits vetzuren zodat deze de darmwand kunnen passeren. Zonder lipase worden vetzuren uitgescheiden. Bij de mens komen verschillende typen lipasen voor, zoals alvleesklierlipase, leverlipase, lysosoomlipase, maaglipase, endotheellipase en verschillende fosfolipasen. De lipase van de alvleesklier splitst vetten (triglyceriden) in 2-acylmonoglyceriden en vetzuren in de dunne darm.

Bijvoorbeeld; Lipase toegevoegd aan omega-3 kan de opname in de dunne darm verdrievoudigen.

Amylase (zetmeel splitsend enzym)

Amylase, vroeger ook wel diastase genoemd, is de naam van verteringsenzymen die amylose, een niet-vertakte vorm van zetmeel, afbreken.

Protease (proteïnen splitsend enzym)

Proteasen of peptidasen zijn enzymen die eiwitten en andere ketens van aminozuren afbreken.

Amylase/ Mout Diastase (zetmeel splitsend enzym)

Amylase is een hydrolase (een enzym, dat hydrolyse als mechanisme toepast, dat wil zeggen het opnemen van een watermolecuul). Het is ook een sacharidase (een enzym, dat een polysacharide splitst)

Bromelaïne (proteïnen splitsend enzym)

Bromelaïne heeft ook een zeer actieve enzymatische werking bij het verteren van vele soorten eiwitten.

Pectinase (pectine splitsend enzym)

Pectinase omvat een groep van pectine afbrekende enzymen, waarvan polygalacturonase het belangrijkste is.

Lactase (lactose/melksuiker splitsend enzym)

Lactase is een natuurlijk enzym dat lactose (melksuiker) afbreekt tot galactose en glucose

Cellulase (cellulose splitsend enzym)

Cellulase is een enzym dat cellulose afbreekt. Cellulose is eenbestanddeel dat planten en bomen hun stevigheid geeft.

Fytase (fytinezuur splitsend enzym)

Fytinezuur hecht zich aan calcium, magnesium, ijzer en zink. Hierdoor remt en blokkeert fytinezuur mineralen en enzymen en kan ons lichaam deze nutriënten niet goed meer opnemen. Fytase verbetert niet alleen de fosforverteerbaarheid maar heeft ook een gunstig effect op de calcium- en aminozuurverteerbaarheid en op de verteerbaarheid van magnesium, natrium, kalium en zink.

Voeding zoals hele granen (whole food) met fytine bevatten ook fytase.

Invertase

Sacharase of invertase is een enzym dat sacharose afbreekt tot fructose en glucose.

Write A Comment