Gezondheid bevorderen

Gezonder en vitaler worden met phytotherapie, othomoleculaire therapie, ayur-veda en supplementen heeft als uitgangspunt: optimale voeding, het aanvullen van tekorten in een goed functionerend spijsverterings-systeem. Goede voeding is van groot belang, maar de opname van de nutriënten uit die goede voeding is minstens zo belangrijk.

Stap 1 Detoxen en Cleansen

Het reinigen van het spijsverteringssysteem ondersteunt de opname van nutriënten. Het verwijderen van toxines, zuren en ander afval ontlast het spijsverteringssyteem (de organen) zodat de energie aangewend kan worden voor herstel en opname van nutriënten.

Stap 2 Spijsvetering optimaliseren – suppleren

Het ondersteunen en herstellen van het spijsverteringssysteem door het suppleren van kruiden, planten en micro-nutriënten. Gereinigde organen moeten gevoed worden. De cellen in het lichaam moeten de nutriënten ontvangen die noodzakelijk zijn. Goede voeding kan aangevuld worden met bijvoorbeeld; vetzuren, vezels, bacteriën, enzymen, aminozuren (eiwitten), vitaminen en mineralen.

Richtlijnen voor goede voeding zijn online eenvoudig te vinden. Een gemakkelijke manier om goed te voeden kan gevonden worden in raw whole food maaltijdvervangers.

Stap 3 Cleanse regelmatig

Reiniging van het spijsverteringssysteem en het lichaamseigen ontgiftingssysteem wordt bij voorkeur met regelmaat uitgevoerd. De frequentie is afhankelijk van de toxische belasting, hoeveel toxinen moet het lichaam neutraliseren en afvoeren en van de effectiviteit van het ontgiftingssysteem, hoe goed functioneren de organen.

Ondersteuning van de systemen varieert van periodiek (4 x 1 maand per jaar, tot dagelijkse suppletie) afhankelijk van het dieet en de  constitutie van een individu.

Stap 4 Coaching

Controle en evaluatie, het meten van de voortgang eventueel samen met een coach, therapeut of adviseur in een speciaalzaak ondersteunt het behoud van goede resultaten.

Watis Cleansen

Cleansen of reinigen wordt vaak vergeleken met drainage, detoxen, ontgiften of ontslakken. Ook therapiën zoals oil-pulling, darmspoelingen, sapkuren of vasten hebben allemaal te maken met het verwijderen van toxinen en afval uit het lichaam.

Cleansen betekent het reinigen van alle organen die betrokken zijn bij de ontgifting; huid, longen, darmen (dikke darm), lever, nieren, bloed en lymfen. Pas als alle organen verzorgd, ondersteund en gestimuleerd worden is sprake van cleansen, een totale lichaams-reiniging.

Gefaseerd cleansen, het ritme van je lichaam

Het lichaamseigen systeem kent verschillende fasen aangestuurd door de lever: opslaan, neutraliseren en afvoeren. Een goed cleanse programma moet dezelfde fasen ondersteunen, toxinen, zuren en afval moeten vrijgemaakt worden uit de verschillende opslag-plaatsen (vetoplosbare toxinen uit de: vet-cellen, beenmerg, lever, centraal zenuwstelsel en hersenen en de wateroplosbare toxinen uit de: gewrichten, bloed, weefsel en spieren).

Daarna moeten de toxinen en afval geneutraliseerd worden door de lever. Als laatste moeten de geneutraliseerde toxinen worden afgevoerd via zweet, uitademen, urine en ontlasting.

Een cleanse-programma bestaat daarom uit 2 componenten: in de ochtend worden de organen gestimuleerd toxinen vrij te maken en te neutraliseren. In de avond worden de organen gestimuleerd de toxinen af te voeren.

Speciale lever cleansing

De rol van de lever als manager van dit proces kan gericht ondersteund worden met een speciaal lever-ontgiftings-programma.

3x Ontlasting per dag….

Een regelmatige ontlasting is belangrijk om auto-intoxificatie te voorkomen. De transit-tijd moet kort zijn. In principe werkt de spijsvertering op:  voeding in, ontlasting uit.

Als de ontlasting te lang in het lichaam blijft ontstaan nieuwe toxinen door verrotting en deze toxinen worden geabsorbeerd in de dikke darm. Dit leidt tot een hogere belasting van het ontgiftingssysteem.

Het reguleren van de ontlasting kan ondersteund worden met speciale cleanse supplementen die naar behoefte worden toegepast. Uiteraard mag dit niet leiden tot afhankelijkheid. Daarnaast worden vaak vezels en pro biotica toegepast.

Write A Comment