Gezondheidsvoordelen van vezels.

De consumentenbond heeft een goed artikel over vezels geschreven in de gids van Maart 2015.

De voordelen van het consumeren van vezels worden samengevat; Bevorderen de stoelgang, er is bewijs voor een positief effect op de bloeddruk en het cholesterol-gehalte dus minder risico op hart- en vaatziekten zoals hartinfarcten en beroertes. Ook zijn er sterke bewijzen dat het risico op diabetes type 2, borst-kanker en darmkanker afneemt. Andersom is er ook bewijs; mensen met een te lage consumptie van vezels hebben een verhoogd risico op darmkanker.

Voldoende vezels eten heeft ook een preventief effect op overgewicht en zijn goed voor de darmflora. Vezels worden ook pre-biotica genoemd omdat zij voeding zijn voor pro-biotica (de goedaardige bacteriën in de darmflora).

De gezondheidsraad adviseert dagelijks 30 gram vezels voor vrouwen en 40 gram vezels voor mannen. Slecht 10% van Nederland consumeert voldoende vezels.

Belangrijke toevoeging in het artikel in de consumentengids is het verschil tussen toegevoegde vezels (zoals in witbrood met vezels) en vezelrijke voeding. Het is nog onduidelijk of een toegevoegde vezel een zelfde toegevoegde waarde heeft als vezels in hun natuurlijke omgeving.

In mijn visie is whole food, dus hele voeding, hele vruchten met schil en groente waar mogelijk met blad en stengel met zo min mogelijk bewerkingen (raw) de beste vorm. Vezels in whole food zijn belangrijk voor de vertering en opname van de voedingsstoffen. De vezels die nodig zijn voor die opname bevinden zich in de juiste vorm en in de juiste hoeveelheid, de balans van de natuur.

 

Rinjo Israels 25 februari 2015.

Bronnen:

Gezondheidsraad. Richtlijn voor de vezelconsumptie. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006; publicatie nr 2006/03. ISBN 90-5549-589-1

Consumentengids 3, Maart 2015 artikel “Vezels het kan niet op” door Thomas Cammelbeek.

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx

Write A Comment